Skip to the main content

Wat kan het districtsbestuur Zuid-Limburg van de NBB voor u betekenen?

Beste Bridger,

Het district Zuid Limburg van de NBB heeft zich primair twee urgente doelen gesteld:

  1. Z.s.m. in gesprek komen met alle aangesloten verenigingen en leden, maar ook met alle niet aangesloten clubs en bridgers!
  2. Vóór 1 september aan de aangesloten verenigingen (maar ook breder) duidelijk maken wat het district de komende jaren gaat doen en hoe de dienstverlening naar alle aangesloten (én niet aangesloten) clubs en bridgers de komende tijd verder kan worden geoptimaliseerd.

M.b.t. punt 1 is dit artikel een eerste aanzet tot communicatie in de hoop zo in contact te komen met zoveel mogelijk (alle?) bridgers in Zuid-Limburg. Vandaar bij deze dan ook het uitdrukkelijke verzoek aan alle lezers om deze informatie ook te delen met anderen, grijze clubs, thuisbridgers, vrienden en bekenden etc. waarvan u weet dat ze graag bridgen. Het bestuur is altijd bereid om met iedereen in contact te komen om te kijken wat het district voor u kan betekenen! Als u meer wilt weten en/of contact wilt opnemen met het district, dan kan dat o.a. via onze website:  https://11.bridge.nl/

M.b.t. punt 2 volgt hieronder een korte impressie van de plannen van het district voor de komende maanden. Een korte impressie, want het bestuur is in de nieuwe samenstelling pas 2 maanden actief, maar we moeten ook nog veel navraag doen bij alle betrokkenen om de juiste details te verkrijgen (denk daarbij b.v. aan de juiste indeling/clustering binnen het district en/of de gewenste dienstverlening die door de meeste bridgers gevraagd wordt: essentiële informatie voor onze plannen die we momenteel nog niet voldoende van u hebben ontvangen).

Gebaseerd op de ‘grootst gemene deler’ (de 5 punten die bij de gesprekken met alle verenigingen het meest aan de orde kwamen; zie bijlage) is het districtsbestuur van mening, dat we onze aandacht primair gaan vestigen op een ‘centrale koepel’: door een centrale ondersteuning aan te bieden aan alle verenigingen én individuele bridgers, kunnen de kosten, resources, bestede uren etc. aanzienlijk omlaag, waardoor het ‘organiseren’ van activiteiten eenvoudiger en goedkoper wordt.

WAAR?  In principe op één centrale plaats (omgeving Klimmen/Hulsberg/Nuth; heeft iemand een tip voor een geschikte locatie?); 3 clusters (Maastricht e.o., Heerlen e.o., Sittard-Geleen e.o.) is ook een optie; afhankelijk van de voorkeur van de meerderheid: liever zo goedkoop mogelijk (één locatie), maar dan wekelijks 5 kilometer verder rijden? Of liever dichter bij huis, maar dan duurder? Onze keuze is afhankelijk van uw voorkeuren, dus als u een voorkeur heeft, laat het ons dan weten!

WAT?  In principe willen we een zo breed mogelijk palet aanbieden. Om toch al snel ‘iets’ te kunnen doen zullen we met enkele diensten starten, die we dan z.s.m. willen uitbouwen. En… afhankelijk van uw voorkeuren, bepalen wij welke diensten we het eerste opnemen. Denk hierbij b.v. aan:

–        Ondersteuning bij juridische stukken. Notaris etc. (statuten, huishoudelijk reglement): door gezamenlijk aanbieden kunnen deze kosten aanzienlijk omlaag tot een factor 4 of meer!

–        Gezamenlijke speelgelegenheid (b.v. districtsbrede middagclub c.q. 1-2-3 speelmomenten overdag voor alle bridgers! (niet club gebonden): door dit centraal te organiseren krijgen we een grote ‘massa’, waardoor de organisatie veel eenvoudiger én veel goedkoper wordt;

–        Centrale faciliteiten (schudmachine, rekenprogramma, materialen, kaarten, biddingboxes)

–        Centrale resources (bridgedocent van het district; bestuurlijke ondersteuning, ondersteuning bij het organiseren van clinics, toernooien, activiteiten etc.

–        Alle andere zaken waar clubs/bridgers problemen mee hebben vanwege de kleinschaligheid.

WANNEER  Waarschijnlijk overdag vanwege de grote vraag naar speelgelegenheid overdag; maar ook hier geldt: laat ons weten wat u zoekt, dan weten wij ook welke keuzes we eerst moeten maken!

HOE?  Door een ‘koepel’ op te richten kunnen alle verenigingen (wel of niet aangesloten bij de NBB) gebruik maken van deze diensten tegen een ‘tarief per keer’ (tafelgeld) of een contributie. Hoe meer mensen deelnemen, hoe lager de tafelgelden/contributie. Binnen de koepel kunnen alle clubs en spelers hun eigen identiteit en onafhankelijkheid behouden, met dien verstande dat de ‘gezamenlijkheid’ alleen maar tot stand kan komen als iedereen hetzelfde nastreeft: als de meerderheid op de maandagmiddag wil spelen, dan wordt het spelen op de woensdagmiddag bij lage opkomst relatief erg duur; het is dan mogelijk veel goedkoper om uw gewenste speelmoment aan te passen aan de goedkoopste optie’. Kortom: vrijheid in gezamenlijkheid/gebondenheid.

PLANNING: afhankelijk van de snelheid van uw reacties en de omvang wordt er z.s.m. een planning opgesteld. Op dit moment is een exacte planning nog onmogelijk, maar onze intentie is om hier ‘zo snel mogelijk’/op korte termijn al mee aan de slag te gaan. Maar ook dan vergt het enige tijd en inspanningen alvorens de resultaten zichtbaar worden, dus wij streven naar een ‘werkende’ oplossing binnen de termijn van 1 jaar en zoveel sneller als mogelijk.   

 

 

BIJLAGE

  1. Goedlopende verenigingen hebben een goed bestuur en verenigingen met een goed bestuur lopen doorgaans goed!

Binnen Nederland hebben goede verenigingen bijna altijd een goed bestuur en leiden goede bestuurders bijna altijd tot een goede vereniging. Kortom: een primaire vereiste voor een goede bridgeclub is een goed bestuur! Het district Zuid-Limburg kan hierbij helpen door te adviseren, tijdelijk bestuurlijke capaciteit beschikbaar te stellen, mee helpen zoeken naar goede bestuurders, maar vooral ook: door trainingen aan te bieden aan bestuurders.

  1. Organiseren van cursussen en begeleiden van beginners levert nieuwe leden op;

Alle bridgecursussen leveren altijd nieuwe leden op voor bridgeclubs en het grootste deel van de nieuwe leden bestaat uit (oud) cursisten. Het district kan u helpen bij het organiseren van cursussen, het zoeken naar of beschikbaar stellen van een bridgedocent, aandacht te besteden aan cursussen én u te ondersteunen bij de begeleiding van de cursisten na afloop!

De ervaring leert, dat intensieve begeleiding na afloop beslissend is voor blijvende leden.

  1. Kleine(re) verenigingen hebben een relatief zware overhead;

Een zaalhuur betalen met 40 leden of 100 leden: dat maakt een verschil! Ook andere zaken zoals materialen, mensen (organisatie, spellen zetten, bestuurders etc.) zijn schaars/duur en kunnen optimaler worden ingezet bij grotere groepen. Een fusie ligt soms gevoelig of levert ‘praktische problemen’ op. Maar het delen van zalen/resources/middelen is vrij eenvoudig en levert flinke besparingen op! Vooral in slappe periodes (zomermaanden/‘overwinteraars in buitenland) kan ‘tijdelijk samen delen’ eenvoudig en snel ‘scoren’! Uw district kan daar goede voorbeelden van geven en helpen bij de organisatie, bemiddeling, opzet en uitvoering.

  1. Veel clubleden hebben (ook) interesse in ‘middag bridge’;

Binnen (bijna) alle verenigingen zijn er leden die ook/liever ’s middags bridgen, vaak om zeer praktische redenen. Waar clubs (ook) ’s middags spelen, is dat in de praktijk altijd succesvol! Voor kleine verenigingen is dat ‘onbetaalbaar’, tenzij zo’n middagclub met meerdere clubs samen wordt georganiseerd! Het district kan bemiddelen tussen verenigingen om dit samen te organiseren of bij voldoende belangstelling een ‘districtsclub middag bridge’ opzetten.

 

  1. Binnen grotere verenigingen spelen de beginners liever niet tegen de gevorderden;

Of het de A, B en C-lijn betreft of een vereniging met gevorderde en beginnende bridgers: vaak schrikt het beginners af, om tegen ‘resultaatkaarters’ te spelen, ‘met de klok te moeten spelen’ (tijdsdruk), geen vragen te mogen stellen of een arbiter te roepen etc. Beginners spelen graag onderling, tegen gelijkgestemden, zelfde niveau, zonder tijdsdruk van de klok en met ‘soepelere regels’ en soms een ‘vraag aan de meester’. Door beginners en gevorderden (tijdens het spelen) ‘fysiek te scheiden’ (kan ook door een (denkbeeldig!) scherm in een grote zaal) zal de uitstroom aanzienlijk afnemen. Dat is al bij meerdere verenigingen gebleken. En ook hier is dat alleen maar mogelijk als er voldoende omvang is, dus bij kleinere verenigingen is een gezamenlijk speelmoment dan weer essentieel!

 

(een goede communicatie is en blijft essentieel) het district c.q. de NBB zal meer en beter moeten communiceren welke bijdragen ze kunnen leveren aan de leden; maar de leden mogen zich ook pro-actief melden bij het districtsbestuur om zélf aan te geven op welke vlakken zij de meeste behoefte aan ondersteuning hebben….

Andere artikelen

Fotoalbum Toekomstdrive gepubliceerd

In de fotogalerij is een album met foto's van de toekomstdrive van 13 april 2024 geplaatst.

16/04/2024 - Theo Spiertz

75-jarig jubileum

Wij hebben op zondag 10 maart ons 75- jarig jubileum gevierd. Het is een leuke middag geworden....

29/03/2024 - Theo Spiertz

Wedstrijdkalender voorjaar 2024

Wedstrijdkalender voorjaar 2024 DINSDAGAVOND WOENSDAGMIDDAG 2 januari nieuwjaarsdrive ...

20/11/2023 - Theo Spiertz